Löpträning är utan tvekan en av de mest effektiva träningsformerna. Det är också en av de vanligaste träningsformerna. Många tränar löpning för att gå ner i vikt eller för att förbättra sin hälsa generellt.

Under en halvtimmes löpträning förbränner du ca 350-400 kalorier, förutsatt att du väger 70 kg och springer i en hastighet om ca 6 minuter per kilometer. Kaloriförbrukningen varierar beroende på hur snabbt du springer, på din ålder och på din fysik i övrigt.

Andra fördelar med löpträning är att du kommer att sova bättre om nätterna, hanterar stress bättre och förebygger en rad olika sjukdomar så som hjärt- och kärlproblem, högt blodtryck, Alzheimers sjukdom och diabetes.

Träna löpning året om

Många kommer igång med sin löpträning under sommaren. Den årstid då det känns härligt att springa ute och då du inte riskerar att halka och då solen är uppe längre. Under vinterhalvåret brukar många tyvärr komma av sig med löpträningen. Känner du igen dig?

Med ett löpband kan du träna året om. Du behöver inte oroa dig för att bli överfallen under dygnets mörka timmar. Du behöver heller inte oroa dig för att halka och slå dig om det är vinter och is eller modd på vägarna. Dessutom slipper du bege dig ut om det exempelvis ösregnar. Du kan köra ett träningspass när du vill, oberoende av väder och vind och oberoende av tid på dygnet.

En annan fördel med ett löpband är att du endast behöver ett par, eller kanske två par, löpskor. Du behöver alltså inte köpa dyra, dubbade löpskor för vinterväglag. Om du inte vill såklart, det kan trots allt vara skönt med frisk luft även vintertid.

Löpband hemma är effektivt

Ett löpband utmanar dig

När du löptränar hemma, med ett löpband, kan du enkelt utmana dig själv. Öka hastigheten och/eller lutningen på bandet för att öka intensiteten under träningspasset. Du kan med fördel även köra intervaller på ditt band. Vill du att hålla ett jämnt tempo, kommer det att bli enklare med löpbandet än vad det är utomhus.

Din display kommer att göra det enkelt för dig att mäta resultatet av din träning. Du kan logga tid, hastighet, lutning, kaloriförbrukning etc. för att följa din egen utveckling över tid. Många löpband har dessutom träningsprogram som du kan följa. Sist men inte minst ska nämnas att ett löpband hemma kanske kan ersätta ett gymkort. I längden blir då löpbandet, trots investeringskostnaden, billigare för dig. Dessutom slipper du ställtiden det innebär att byta om och ta sig till gymmet. Du gör en rejäl tidsbesparing eftersom du kan kliva på ditt löpband när du vill och slipper spendera x antal minuter för att transportera dig till och från gymmet eller löpspåret.