Välkomna till det första blogginlägget här på löpband.com

I dagens moderna tekniksamhälle har det nog inte undgått någon hur viktigt det är att träna och hålla igång kroppen. Att vara alltför stillasittande och äta dålig mat kan leda till flertalet mer eller mindre allvarliga sjukdomar och åkommor. Diabetes, fetma och olika hjärtsjukdomar för att bara nämna några.

Hur undviker man då dessa negativa aspekter av vår komfortabla västerländska livsstil? Jo, man ser såklart till att hålla kroppen i form med träning och bra kost! I denna artikel tänkte vi fokusera just på träningsbiten.

Frigör tid i vardagen för träning!

Ok, du förstår hur viktigt det är med träning. Nästa steg är då att föra in flertalet träningspass i vardagen. Här kan det dock uppstå problem, vilket många nog känner igen sig i. Hur ska man få tid till träning?

Nästan alla har vi späckade dagsscheman med arbete, familjeplikter, relationer med mera. Men även om man inte har ett jättespäckat schema känns det nog så ändå… Detta problem med att hitta tid och utrymme för träningspass leder till att många människor inte tränar alls, vilket är djupt tragiskt. Därför ska vi i denna artikel försöka ge lite tips och råd på hur man kan frigöra tid och möjligheter för träning!

Minska transporttiderna

Transporttider

Ett problem med att träna på anläggningar som till exempel ett gym eller en simhall är att man har långt dit. Vare sig man cyklar, åker bil eller kollektivt kan det ta lång tid. Tid som man hade behövt till något annat istället.

Tänk dig följande scenario, det tar en timme att åka fram och tillbaka till gymmet och väl där tränar du en timme. Hade du sluppit transporten dit/hem hade allt gått dubbelt så fort! Därför är det viktigt att försöka minska transporttiderna så mycket som möjligt.

Det första och enklaste sättet att minska restiden är att hitta en träningsanläggning som ligger så nära ens hem som möjligt. Ibland kan det dock vara svårt beroende på var man bor. Då kan man försöka kombinera genom att hitta ett ställe som ligger på väg till/från jobb, skola eller något annat man besöker ofta. En variant är att hitta en träningsanläggning som ligger nära ens skola/jobb och träna innan eller efter sina förpliktelser. Något ännu bättre är att försöka få in sin träning under lunchrasten eller liknande.

Flytta träningen till hemmet

Eftersom transporttiden är en stor och svår nöt att knäcka ibland kan det vara värt att titta på möjligheterna att ”ta med träningen hem”. Att träna hemma behöver inte vara jättedyrt och avancerat utan man kan komma ganska långt med enkla träningsredskap.

Ett löpband frigör tid

  • Löpning: Om du gillar att vara ute och springa är det ofta ganska enkelt att ta med sig träningen hem. Du behöver ett par joggingskor sen är det bara att ge sig ut. Dock bor vi alla inte i ett naturskönt område med massa mysiga stigar att springa på. Då kan faktiskt ett löpband vara trevligt att ha i huset. Med ett löpband inomhus slipper du även de tråkiga regniga dagarna samt den långa kalla svenska vintern. Ett vanligt löpband för hemmabruk kostar runt 7000-20000 kronor. Bandet vi rekommenderar just nu är Sole Fitness F63 vilket du kan läsa mer om här.
  • Styrketräning. Om du gillar att gå till ett gym behöver det faktiskt inte vara alltför dyrt att skapa möjligheten till träning hemma. Dels kan du kika på ett så kallat multigym där du har stationer för massvis olika övningar. Är du lite seriösare kan du köpa skivstång, hantlar, vikter, träningsbänk och en skivstångsställning. Då kan du göra i stort sett alla övningar du någonsin kommer behöva. Det enda som kan begränsa dig är hur mycket vikter du har. Du kan komma undan med ett multigym eller komplett hemmagym för runt 8000-20000 kronor. Men vill du lägga 50000:- kan du lätt göra det också…
  • Promenader. Ganska likt punkten löpning ovan, man kan vanligtvis väldigt enkelt ge sig ut och promenera där man bor. Men med det sagt bor inte alla i jättetrevliga områden att promenera i samtidigt som vädret i Sverige under stora delar av året är allt från mindre trevligt till ogästvänligt. Därför kan ett enkelt promenadband vara smidigt att ha i huset eller lägenheten. Ett promenadband är inte så värst dyrt heller, du kan hitta ett riktigt bra för 2-3000.
  • Funktionell träning och kroppsviktsträning. Den allra smidigast träningen är såklart kroppsviktsträning såsom armhävningar, situps, rygglyft och liknande. Vill man sedan ta det ett steg längre kan man införskaffa lite enklare redskap såsom en chinsstång, hopprep, träningsboll med mera. Är man mer intresserad av så kallad funktionell träning (vilket är ett ganska vagt uttryck) kan man köpa redskap som träningsband, balansplatta, yogaboll etcetera.

Skär bort onödiga saker från livet

Sitter man och slötittar på TV flera timmar varje kväll kan man inte klaga på att man inte har tid till att träna. Se över din vardag och var du spenderar onödigt mycket tid. Det är ok att titta på TV och liknande, men inte till den grad att det går ut över ens hälsa.

Ett annat tips om man har en någorlunda tillfredsställande ekonomisk situation är att ”outsourca” så mycket vardagsarbete som möjligt. Anlita städhjälp, barnpassning, kör bilen direkt till en verkstad (om du nu är en av få som mekar själv), anlita en byggfirma när köket ska renoveras och så vidare. Det är som sagt en fråga om pengar, men försök leja bort så mycket tidsslukande vardagsarbete som möjligt!

Följ dessa råd och ni kommer få mycket mer tid till att träna framöver!