Det har nog undgått få personer att vintern 2017/2018 närmar sig med stormsteg. Hösten är här och det blir kallare och kallare för varje dag. Om några månader kommer troligtvis stora delar av Sverige vara helt täckta av snö.

Löpning utomhus på vintern

Kvinna som springer i skogen på vintern

Låt inte vintern hindra dig säger vissa löpfantaster och det ligger mycket i det. Bara för att det är kallt ute ska man inte tappa formen. Faktum är att man redan efter 1-2 månader kan tappa en stor del av den form man med svett och tårar byggt upp under lång tid.

För att göra det bästa av utomhuslöpningen på vintern kommer här några enkla men effektiva tips:

  • Klä dig för uppgiften! Är det kallt ute bör du ha kläder så du inte fryser. Samtidigt är det något fysiskt krävande du gör så du ska inte bli onödigt varm eller svettig i längden heller. Det kan ta lite tid att lära känna sin kropp i olika temperaturer. Men med hjälp av renodlade löpningskläder som löparhandskar, löparjacka med mera är det extra lätt att klä sig bra. Trelagerprincipen är också en bra grundregel att följa.
  • Var extra noga med att hålla händer och huvud varma. Löparvantar och mössa är nästintill ett måste i svenskt vinterklimat. Ett annat tips vid riktigt kalla väder är en ansiktsmask.
  • Spring inte för långt. Istället för att springa långt i lugnt tempo är det bättre att höja farten och springa en kortare sträcka. Desto mindre tid du behöver va utomhus desto bättre.
  • Tänk på hur det blåser. Om du har en specifik runda du springer försök välja det håll som ger dig medvind i slutet. Vinden har en kraftig kyleffekt som blir extra jobbig när man är trött. Det är även fördelaktigt att springa där det är lä, till exempel en skog eller bebyggelse.

Vissa dagar kan dock vädret vara extra dåligt och är det även halt på vägarna kan det vara riktigt opraktiskt att springa ute. I sådana lägen kan det vara bra att ha ett alternativ som ett löpband i hemmet. Då garderar du dig för att aldrig missa ett löppass! Det mest prisvärda löpbandet 2017 enligt oss är Sole Fitness F63, men vill du ha ännu mer prestanda finns storebror F85.

Lycka till med höst och vinterträningen så hörs vi snart igen!